Krize Karşı Acil Yapılacaklar

1
1460
Maalesef kriz giderek derinleşiyor. Dolar kuru an itibariyle 7 TL’nin üstünde seyrediyor. Avro ise 8 TL’ye yaklaştı.
1619 yılından günümüze kapitalist sistemde meydana gelen önemli finansal krizleri inceleyen biri olarak söylüyorum. Krizin daha da derinleşmemesi için yapılacaklar belli:
1. Acil olarak piyasalara yeniden güven verilmesi gerekiyor. Bunun için de öncelikli olarak yurtdışı finans çevrelerinde saygınlığı olan Mehmet Şimşek’e ekonomi yönetiminde yeniden görev verilmelidir. Bakan yapılsın demiyorum. Ancak, en azından ülkenin kısa vadeli borçlanmasının yönetiminde söz sahibi olmalıdır.
2. Kamudaki israfın önüne geçilmelidir. Gereksiz makam araçları, uçaklar, helikopterler, vb. satışa çıkarılmalıdır.

3. Merkez Bankasının uyguladığı para politikalarının etkisiz olduğu ortada. Zamanında Merkez Bankasında veya Hazinede görev alan ve etkin para politikaları üreten ekonomistlerden oluşan bir danışma kurulu oluşturulmalı ve Merkez Bankasının para politikaları uzmanlardan oluşan bu kurulun tavsiyeleri ışığında belirlenmelidir (Mahfi Eğilmez, Durmuş Yılmaz, Faik Öztrak ilk aklıma gelen isimler. Elbette bu isimlerin dışında da bu konuda tecrübeli birçok akademisyen, emekli bürokrat veya siyasetçi vardır).

4. Alternatif finansman kaynakları acil olarak devreye sokulmalıdır. Özellikle aramızın iyi olduğu ülkelerle temasa geçilmelidir.

5. ABD ile ilişkilerin iyileştirilmesi için gerekirse üçüncü ülkelerle görüşülmelidir ve onlardan arabuluculuk yapmaları istenmelidir.

6. Büyük projelere en azından birkaç yıl ara verildiği kamuya açıklanmalıdır.

7. Hormonlu büyüme olarak tanımladığım borçlanma yoluyla büyüme politikasından vazgeçilmelidir. 

8. Yap-işlet-devret modeli ile yapılan projelerde devletin 30 yıla kadar varan dolar cinsinden taahhütleri bir süreliğine askıya alınmalı veya TL taahhüt haline getirilmelidir.

9. Hiçbir çözüm yolu bulunamaması durumunda moratoryum (devletin vadesi gelmiş borçlarını bir süreliğine ödememesi, ertelemesi. Rusya 1998 yılında yaşadığı kriz sırasında 90 günlük moratoryum ilan etmişti ve krizden bu yöntemle çıkabilmişti.) ilan edilmelidir.

10. Kamuoyu sürekli bilgilendirilerek alınan önlemler açıklanmalı ve piyasalar sakinleştirilmelidir.
Krize Karşı Bireysel Acil Eylem Planı yazımı da okuyabilirsiniz.
 
Finansal krizlerin sona ermesi için alınan önlemler hakkında bilgi edinmek isterseniz Geçmişten Günümüze Finansal Krizler (1619-2014) kitabımı okuyabilirsiniz.
Önceki İçerikKrize Karşı Bireysel Acil Eylem Planı
Sonraki İçerikSinema Filmi “Alpha / Alfa Kurt”
Murat Kaykusuz
Mesleki Başarılarım: 1. 20 yılı aşan finans sektöründeki iş hayatımda, uyguladığım Borç - Alacak (Al-Ver) Yönetimi Yöntemleri ile 14 şirketi iflas etmekten kurtardım. 27 şirketin finansal durumunu düzelttim ve şirketlere etkin finansal sistemler kurdum. 2. 2001 yılından bu yana, Uluslararası Vergi Planlaması çerçevesinde yurtdışında 283 şirketin kuruluşunu koordine ettim ve faaliyetlerini kontrol ettim. 3. Paketcibul.com sitesinin iş planını ve startup raporunu hazırladım. 4. Bir gıda firmasının iflas erteleme davası için iyileştirme raporu hazırladım. Davanın sonucunda şirketin iflası ertelendi. 5. Sanayi Bakanlığı'na sunulan birçok projenin finansal fizibilite raporunu hazırladım. 6. Ardahan'da BTC (Bakü-Tiflis-Ceyhan) boru hattı projesi kapsamında yapılan Meyve Kurutma Tesisi ve Süt Toplama Merkezi'nin finansal fizibilite raporlarını hazırladım. 7. Yidaş Yavuzlar İplik ve Dokuma Sanayi A.Ş.'nin kredi geri ödeme planını hazırladım. 8. Türkiye'nin her bölgesinden gelen 2.500'den fazla kişiye finans, muhasebe ve ekonomi konularında dersler ve seminerler verdim ve vermeye devam ediyorum. 9. Geçmişten Günümüze Finansal Krizler (1619-2014), İktisadi Kriz Teorileri, Yöneticiler İçin Finansal Yönetim ve Finansal Piyasalar isimli basılmış üç kitabım var. Ayrıca, yayınlanmış birçok makalem ve kitap bölümü şeklindeki yazılarım bulunmakta. 10. Hepsinden önemlisi sevdiğim ve beni seven birçok öğrencim ve dostum var.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz